Az Operatív Törzs kórházi állapotokat és a járvánnyal kapcsolatos adatokat közlő hivatalos álláspontjával szemben a napokban ismételten, számos fórumon megszólalt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) több tisztségviselője, pánikkeltésre alkalmas, katasztrófahelyzetet vizionálva. Ismételten hivatkoznak az Etikai ajánlásukra, melyben a covidos betegek szelektálására az intenzíves szakorvos-kezelőorvos helyett egy kevésbé képzett ún. triázs, nem bizonyított szakirodalmi adatok alapján dönthetne a gyógyítási eljárásokról-lélegeztetőgépre kerülésről, és lekapcsolásról (ami aktív eutanázia-jogilag emberölés) azaz életről-halálról. Az olvasó akár laikus, akár orvos egymással szöges ellentétben álló véleményeket, elemzéseket, számokat olvas a vírussal folytatott harc állásáról, szelekcióról, halálozásról, az egyes osztályok összeroppanásáról, másfelől helytállásról, megfelelő ellátási kötelezettségről betartásáról. Elsősorban a HVG, de más portálok is, szélsőséges tényeket közölnek. Rémülettel olvasunk a csapatok (?!) által jóváhagyott szelekciós eljárásokról, halljuk a palliatív ellátásnak nevezett gyógyszer (morfin) túladagolásról=halálba küldésről szóló történetet vagy a suttogásokat a lélegeztetőgép kikapcsolásról. Az újság nem adja ki informátorát, az orvos, aki az információt adja nem áll ki, hogy hol és mit is csinál a hogyishívják, a MOK tisztségviselő körömszakadtáig ismétli, hogy van ajánlás és az milyen jó (már akinek?) de számbeli, ténybeli adatokat nem közöl, mert nem ismeri! Kérdezem, ha nem tudja miért mondja? Azzal a közléssel sem az olvasó, sem rettegő emberek tömege nem megy semmire, hogy közben mit érez? Magánügy.

Matkó dr. aneszteziológus orvosként több fórumon nyilvánított véleményt – a MOK elnökének legelsőként – a járványos szükséghelyzetbe követendő kezelési ajánlás megjelenése után napokkal, (2020-04-21) kérve, hogy azt vonják vissza és dolgozzák át majd, széles körben egyeztessenek. Ennek érdemi érvek nélkül történő elutasítása után („nem áll szándékunkban sem módosítani, sem visszavonni ajánlásunkat”) a MOK Etikai Kollégiumának az Etikai ajánlással kapcsolatos 2020-11-27-én elküldött etikai és szakmai álláspontunkra, érveinkre mindeddig nem érkezett válasz. A hozzáállásukra, eljárásukra, tényeket mellőző, ellenőrizhetetlen állításukra jellemző a Magyar Nemzetben megjelent MOK Etikai elnök nyilatkozata: „A MOK honlapján több mint 46 ezren tekintették meg a dokumentumot, amelyről szakmai berkekben nagy elismeréssel nyilatkoznak. Vannak intézmények, ahol már az ajánlás gyakorlati alkalmazását is előkészítették. Egyébként németországi kolléga is jelezte, hogy mivel részleteiben használhatóbb ez az ajánlás, ezért ennek elemeit beemelik az ottani gyakorlatba. Fajsúlyos ellenvéleménnyel nem találkoztunk, csupán egy-egy, a teljes dokumentum alapüzenetét és szemléletét félreértelmező kolléga akadt. (https://magyarnemzet.hu/belfold/csak-legvegso-megoldas-lehet-a-sorshuzas-8996186/)

Lassan ennek egy éve, most pedig helyzet van! Azzal takaródzni, hogy katasztrófa helyzet van nemcsak pánikkeltés, hanem ostobaság. A MOK alelnöke szerint  2022 intenzíves szakorvos van, egy orvos 4 beteget tud ellátni, akkor mivel három műszakban dolgoznak 2022/ 3 =674 fő / egy műszak, ha pedig egy szakorvos 4 beteget tud ellátni akkor 4×674= 2696 beteg, ha ebből levonjuk a nem covidos  kb. 696 beteget, akkor  még mindig marad 2000 betegre orvos-gép. Orvos-segédeknek-ápolóknak pedig (mint dr Szauder korábban javasolta) bevonhatóak rezidensek (ezek végzett orvosok!) és orvostanhallgatók. Kormányzati források szerint (20210 03 16) összesen 2700 lélegeztetőgép és + 11000 ágy áll rendelkezésre. Ettől még messze vagyunk !

A katasztrófa, ami közel egy év alatt folyamatosan alakul ki nem az. Lett volna idő a felkészülésre: az etikai ajánlást harmonizálni a hatályos joggal, megvitatni nem csak „belső körben”, a támogatókkal, hanem szó szerint mindenkivel! Az orvosok többsége, de a büntetőjogászok szerint is -ELTE konferencia „Életvégi döntések járvány idején. 2021 01 29 ELTE. AJK: „ társadalmi vitára van szükség, és a jogbiztonság érdekében a járványtól függetlenül is törvényi szabályozás kell! A törvény azt fejezné ki, hogy melyik az az etikai elv, amit a társadalom többsége el tud fogadni, még ha nem is mindenki értene egyet vele.”

Élet-halál döntésről van szó, ha nehéz is, ez nem csak az orvosi hivatásrend belső ügye. Az orvost a betegágy mellett is kell, hogy érdekelje a törvény, továbbá tisztázni kell, mi az érintettek, a magyar emberek véleménye, elvárása: valóban szelekciót kívánnak!? Ma még a többség, a laikusoké és orvosoké is úgy tudja, hogy mindenki számára – akár minimális, de elérhető- lehetőség van orvosi segítségre, ha bajban vannak.

Dr. Matkó Ida PhD 2021-03-21

Prof. Dr. Szauder Ipoly